www.boringby.com

Dronning Margrethe den I. boede ofte på 'Boringholm'

på Boring sø - fra 1388-1412.

Boring By og Omegn - igennem tiderne!

R M

 Forsiden

  Billeder 

 Links

 Gæstebog

 Om os

  Kontakt

 

 

 Nyheder

  Skolefoto

Dilletant i Boring

Gymnastikfoto 

 Boringholm

 Boring kirkebanke 

 

 

Hovedgaden & Stationspladsen i Rask Mølle, årene 1900-70.

Erhversdrivende i Rask Mølle & deres familie. 

 

 

  

Fotoforretningen, Hovedgaden 1, i Rask Mølle. Foto 1918.


Peder Madsens hus, Hovedgaden 1, matr. 2d & 2m, er opført i 1895. Fotograf Peder Madsen, der oprindeligt var uddannet tømrer og snedker, byggede huset i samarbejde med sin ungdomsven murermester Elias Nielsen i Rask Mølle.


Peder Madsen opførte det nye hus med fotoatelier på 1. sal, samt værelser til udlejning m.v.; i stueetagen lå familiens private beboelse i forbindelse med fotoforretning m.m..


På nedenstående billede ses til højre (næsten skjult af buske) en udstillings-montre med fotografens aktuelle billeder, og til venstre ses en smuk lille karnap over indgangspartiet på Fotografens hus.

 

 

Postkort fra 1918 viser Rask Mølle Fotoforretning & Atelier; på hovedtrappen ses husets døtre og Karen Madsen i samtale med ægtemanden fotograf Peder Madsen, der ses m. sin cykel & kamera.


Fotograf Peder Madsen og hustru Karen Madsen, f. Eskildsen fik 8 børn:

1). Margrethe Madsen, f. 1890 i Boring, hoffotograf i København; 2). Ane Madsen, f. 1892 i Boring; 3). Valborg Madsen, f. 1894 i Boring; udd. fotograf, ejer af fotoforretningen i Rask Mølle fra 1930-1954. 4). Holger Madsen, født 1896 i Rask Mølle, gdr. på Rishede mark i Klovborg;

5). Alma Madsen, f. 1898 i Rask Mølle; 6). Ida Madsen, f. 1900 i Rask Mølle, fotograf i Hjørring; 7). Ejnar Madsen, f. 1902 i Rask Mølle; 8). Ellen Madsen, f. 1904 i Rask Mølle.


Prospektkortet er adresseret til faster Valborg Kathrine Madsen, Boring 26, fødselsdagshilsen 31.07.1918. Valborg Kathrine Madsen, født i 1856 på Frydenslyst, Boring 33, hun var søster til fotograf Peder Madsen.

Kilde: Mildred Pedersens fotoalbum.

 

Kildefoto: Mildred Pedersen´s fotoalbum.

 

 

Den gamle fotograf Peder Madsen


Peder Madsens søn Holger Madsen fra Klovborg fortæller her i et avis-interview

om sine forældre og barndomshjemmet på Hovedgaden 1, i Rask Mølle.

 

Hovedgaden 1. bygges i 1895 

Når man i Rask Mølle taler om gamle dage og gamle billeder, undgår man ikke et navn som Peder Madsen. Denne mand, slog sig ned i et af byens første huse som fotograf i 1895, han kom til at betyde meget for sin samtid, men måske endnu mere for os børn.

 

Peder Madsens fotokamera

Peder Madsen kunne med sine mærkelige apparater, fotoplader og underlige væsker forevige mennesker, huse og landskaber. Det, der foregik, må have været den rene mystik for mange mennesker dengang, hvor fotografier endnu var en sjældenhed. Peder Madsen opsøgte for en stor del selv sine motiver. Han drog på cykel ud i landskabet og fotograferede gårde og huse og de mennesker, der levede der, og på den måde fastholdt han kulturbilleder, som vi i dag kan have glæde af at se på og studere.

 

Peder Madsens hus, Hovedgaden 1, i Rask Mølle, 1895.

 

Treårskrigen 1848-50 

Sønnen Holger Madsen fortæller at faderen Peder Madsen var søn af gårdmand Mads Pedersen (Pæjsen) på Frydenslyst i Boring, en stout bonde, der havde deltaget i krigen 1848-50, og som derfor som 83-årig blev Ridder af Dannebrog. Sønnen Peder blev tidligt interesseret i det nymodens fotomysterium, men at tro på det som levevej var for usikkert. Derfor blev det i første omgang en bibeskæftigelse ved siden af tømrer- og snedkerfaget. Efter at have været på Vallekilde Højskole engang i 1880´ blev han gift og slog sig ned i et hus (den gl. skole) i Boring. Her begyndte så den kombinerede forretning.

 

 Fotoatelier i Rask Mølle 

I begyndelsen af 1890´ tog han så den store beslutning selv at bygge et hus med atelier i Rask Mølle for at satse på sin hobby som levevej. Efterhånden som Peder Madsens dygtighed som fotograf rygtedes, kom der flere og flere mennesker fra nær og fjern til hans atelier i Rask Mølle, men fotografens fagsprog kunne være vanskelig at forstå for menigmand. Skulle man vælge brystbillede, knæbillede eller hel figur? Det fortælles således af Holger Madsen, at en mand havde besluttet sig for knæbilledet, lagde sig på knæ foran apparatet, da billedet skulle tages.

 

 Der var 8 børn i barndomshjemmet

Tømreren og snedkeren Peder Madsen var nu for alvor blevet til fotograf Peder Madsen. I huset var der i starten plads til et hold lejere, men familien voksede, så lejerne måtte siges op. I alt 8 børn voksede op i hjemmet. Holger Madsen fortæller, at familien levede i små kår, men i baghaven var der plads til et skur, hvor et par grise blev fedet op, så der kunne komme flæsk i saltkaret. Moderen, syede, stoppede og lappede om børnene, og hendes fornuftige husførelse var medvirkende til at økonomien holdt. Grædefærdig var hun dog et år op mod jul. Kælderen var fyldt op med bagværk, øl og sul, men så kom en nat et voldsomt regnskyl. Vandet trængte gennem et rottehul, og da hun kom ned i kælderen næste morgen, flød bagværk og andet godt rundt i vandet.

 

Kildevæld ved Kildespring 

Børnene kunne hjælpe faderen, når billederne skulle skylles. Det foregik i et kildevæld, hvor det mundede ud i Boring Søgrøft ved Kildespring. Her havde Peder Madsen lavet et system af gennemhullede kasser, hvor billederne så blev overskyllet i timevis af det rindende, bløde kildevand. Denne grundige skylning påstås at være den væsentligste årsag til, at Peder Madsens billeder er så holdbare, som de er.

 

 

 Entre 10-øre til film-fremvisning 

Peder Madsen nøjedes ikke med at fotografere. Han fremviste også sine billeder ved forevisninger rundt om i skoler. Han havde mange serier, så han kunne komme de samme steder år efter år. Helt ind i Bjerre herred kom han på cykel, eller hvis vejret var dårlig, med trækvogn. Hans fremviser-udstyr var hjemmelavet, da det var før elektricitetens tid, var det indrettet med tre karbidblus som lyskilde. Han kunne have to forestillinger pr. dag, én om eftermiddagen for skolebørn og én om aftenen for andre interesserede. Entreen var 10 øre. Disse turneer varede en uge ad gangen, og når han kom hjem om lørdagen, var det spændende for børnene at tælle og stable de 10-ører, faderen hældte ud på bordet.

 

 Minder om en svunden tid 

Holger Madsen fortæller, at han har mange beviser på, at disse forestillinger var en stor oplevelse for dem, der overværede dem. Flere personer har opsøgt ham og fortalt om, hvilket indtryk det havde gjort på dem at se faderens billeder og høre ham fortælle.


Peder Madsens billeder kan også i dag fortælle os noget. Vi har meget at takke Peder Madsen for, og for at bevare mindet om ham og en svunden tid, må vi hjælpe hinanden med at bevare hans billeder.

 

Kildefoto: Mildred Pedersens fotoalbum

Kilde: avis-udklip fra lokalhistorisk arkiv i Rask Mølle om fotograf Peder Madsen, (fortalt af sønnen Holger).

 

Opdat.23.07.2017.

Boring 

8763 Rask Mølle

 

Adresseregister »
Søg dit emne i et af de 

105 matrikler. Dette

register indeholder Links

til alle afsnit.

 

Maxiregister »
Personnavne. Alle ejere

af matrikler, ejendomme, huse og gårde er med

i dette register.

 

Oversigtsregister »
Husnumre, skødenumre 

og matrikelnumre, m.m.; 

gårdnavne og husnavne

- er med i dette register.

 

Nyheder »
De nye opdateringer vil være at finde på nyheds-siden!

Har du positiv kildekritik eller en meddelelse om fejl på siden - send en mail til mig!

 

Om os »

 

Kontakt »

Har du en interessant beretning om egnen! 

Vil du fortælle om din slægt og dine forfædre, el. andet der kan have interesse for os alle - send en mail til mig!  

 

Landsbysamfund »

Aktuelle læserbreve: 40 svære år for landsbyerne.Deltag i debatten!

Send en mail til os! 

 

Priv. bidrag & legater »

Websiden 'boringby.com', har behov for velvillige bidrag, hvis websiden om Boring skal opretholdes på en server på Nettet. Læs mere:

 

Gæstebog »

Har du lyst til at skrive en kommentar til indholdet af denne hjemmeside, så er du hjertelig velkommen!

 

 

Rask Mølle 1895 »

Parti fra Hovedgaden

med Købmandshandel; sen. Brugsforening, sen. Bager; sen. Pizzaria.

Se side 226,

 

Rask Mølle Hovedgade»

Billeder fra Hovedgaden i Rask Mølle i nyere tid;

samt billeder fra Rask Mølle, 1895.

Se page 6. 

 

Marie&Ejnar Andersen»

Fest 1958. Gartner Ejnar Andersen, Marie, og datter Kirsten Andersen.

Se page 7,

 

Edith&Vagn Munkholm»

Fest 1958. Mekniker Vagn Munkholm og hustru Edith.

Se page 8,

 

Fotoatelier i Rask Mølle»

Fotograf Peder Madsen & hustru´s børn foran huset på Hovedgaden 1, 1905; samt Hovedgaden 1, 1918.

Se page 9, denne side.

 

Hovedgaden1.P.Madsen

Fotografens hus bygges i 1895 i det gl. Rask Mølle.

Peder Madsens søn Holger fortæller om sin far & mor.

Se side 240.